War as inspiration

I made a quiltlet that took me a lot of thinking. It actually kept me awake last night. I was reading a boek about People in The Hague that helped jews to hide from the Germans. The book is called : Sonny boy and I was captured by the story. I found out that the SS had used many more colors of trangels to identify their prisoners than I knew. On the back of the quilt I wrote the meaning of all the different colours.
I'll give you a translation here:

downtime

The davidsstar was obviously for the Jews
the red triangle was for political prisoners
the black one stood for a-social people
the green one for ordinairy criminals
the white one for people who refused work
the brown one for Gipsy's
the blue one for foreighn prisoners of war
the purple one for Jehova's whitnesses
the pink one for homo-sexuals
The blue stripes stand for the prisonors uniform in the concentration camps.
I dyed the fabric with transfer paint. In the same way I made the barb-wire and the SS sign. It is not a happy quilt but it fits this period, where we remember that the war broke out 70 years ago.


Dit quiltje heb ik gemaakt na heel wat gepieker. Ik heb er wakker van gelegen. Ik was het boek Sonny boy aan het lezen, een waargebeurd verhaal , geschreven door Annejet van der Zijl. Het speelt zich voor een groot gedeelte af in Scheveningen tijdens de 2e wereldoorlog. Een aanrader, dat boek!
Ik werd gegrepen door het verhaal en doordat ik de slaap niet meer kon vatten ging ik piekeren over hoe dit vorm te geven. Ik wist niet dat er zoveel kleuren driehoeken door de SS bedacht waren. In het verhaal krijgen de hoofdrolspelers een rode driehoek omdat ze politieke gevangenen waren.Ik kende alleen de roze driehoek en ben gaan zoeken naar meer en was verbijsterd toen ik ontdekte hoeveel "hokjes" er waren om mensen in te stoppen. In deze tijd van het jaar houdt dit gegeven ons altijd bezig. Dit jaar misschien nog meer als anders omdat het 70 jaar geleden is dat de oorlog uitbrak.
De blauwe strepen op de achtergrond heb ik gemaakt met transferverf, evenals het prikkeldraad en het SS runenteken. De driehoeken zijn allemaal verschillend opgenaaid omdat dat toen natuurlijk ook gebeurde.Als je op de foto klikt is de tekst beter leesbaar. Het is geen vrolijk quiltje geworden maar ik ben er toch tevreden mee
Posted by Picasa

Reacties

Aart zei…
Ondanks de triestheid van het onderwerp vind ik dit een mooi quiltje. Nu komen er meer achter waarom die kleuren waren. Ik vind het nog steeds kortzichtig tijdens de kranslegging dat de media het alleen heeft over de 6 miljoen joodse slachtoffers. Ik ben zelf homoseksueel dus ik weet de herkomst van de roze driehoek en heb ook jaren achtereen bloemen gelegd bij het monument. Roze bloemen en de tekst:Ook voor hen.
http://quiltaart.blogspot.com
mia de vos zei…
Wat heb jij duidelijk kunnen maken hoe er in de samenleving eigenlijk nog steeds gedacht wordt.
Prachtig ingetogen, zoals je dit hebt vorm gegeven.
mia
http://miadevos-weber.blogspot.com

Populaire posts van deze blog

Gelli plaat / Gelli plate

Het proces van ijsverven / How to Ice dye